Skip to content

penthouse suite

Целта на проекта е да се създаде едно пространство с жилищни представителни функциии, което да притежава съвременен комфорт за обитаване от висок клас и в същото време да носи паметта на епохата. Това са годините, когато историческата сграда, намираща се в централната част на град Варна, е била създадена и нейните обитатели са били в разцвета си – годините от 1910 до 1930г.

Екипът на Marssa Design определя стила на проекта като еклектика, съчетаваща точните и ясни форми на минимализма с елементи на Art Nouveau (Сецесион).

 

Характерно за втория стил е присъствието на ковано желязо, необработен бронз, стъклени изделия, витражи, керамика, жива растителност, птици. Преобладаваща е тенденцията за възпроизвеждане на линиите на природата. Цветовата композиция се изгражда в меки и бледи тонове: бледо сиво, синкаво лилаво, пастелно зелено, сиво до водно зелено, кафяво в есенни или кестенови тонове. Използват се мотиви на силно стилизирани цветя и растения, а мебелите са тектонични, елегантни със строго очертан геометричен контур. Основните принципи, които се спазват, са удобство и практичност.

Присъствието на Art Nouveau в този интериор не е случайно. Самата сграда е строена по времето, когато този стил достига своя връх през 90-те години на XIX век. Основното предизвикателство е това пространство да носи в себе си гена на историята, да демонстрира уважението на собственика към историчността, да включва директни препратки към автентични стилови елементи от епохата.

 

Мансардният апартамент е разположен на две нива. Дневният кът съчетава в своя интериорен дизайн четири функционални зони: входно антре, кът с мека мебел, кухня и трапезария.

Интериорът на мансардата включва лакови опънати платна Бонита в бял цвят, които следват изцяло линията на общия плосък таван и скосовете. За допълнително осветление са монтирани вградени луни. Подовото покритие е ламинат „Pergo” от висок клас.Климатична техника,TV и аудио система.

Антрето е обзаведено с кресло с висока облегалка, изработено от масив и плюш в син цвят като акцент от Zanaboni, и конзолна тоалетка в сребрист цвят, изработена от масив от Marssa Design . Над нея е монтиран дизайнерски спираловиден полилей, изработен от метал и кристали. От двете страни на входната врата са обособени места за вграждане на голяма библиотека и практичен шкаф за дрехи и обувки от бял МДФ лак в стил минимализъм от Marssa Design.

За стенен декор сме избрали релефни еко панели и огледало, монтирано по цялата стена зад стълбите.
Вратите са проектирани по идея на Marssa Design и могат да се изработят от естествено дърво, покрито с бял лак и декоративен елемент от неръждаема стомана.

Меката мебел е в бял цвят от естествена кожа, декорирана с тъмен ширит и метални крака с орнаменти , включваща два удобни дивана и две кресла. Холната маса към тях е от стъкло, метал и кристали, която се съчетава с двата кристални лампиона. Живите бели растения (цветя) са в големи кашпи в сребрист цвят, като декорация в интериора на мансардата, осъществяват едно леко докосване до очарованието и енергията на естествената природа.

За трапезарията е избран шкаф от новата колекция на Zanaboni, направен от дърво в сребрист цвят, декориран с мотиви в стил Art Nouveau. Над кухненската маса е спуснат ефирен полилей, изработен от кристали и метал с покритие, което създава впечатление за старо ковано желязо. Мебелите в трапезарията и дневния кът са на италианската фирма Zanaboni (класически стил).

Между кухнята и дневната зона е ситyирана голяма трапезарна маса за 10 места, с плот от гранит и метални извити крака. Столовете към нея са от бяла естествена кожа и крака от дърво в тъмен цвят.

Предвидени са плътни завеси от тафта с преливащи нюанси на гълъбово и морско синьо с държачи прикрепящи ги към стената от ковано желязо с изображения на птици.

Кухнята е проектирана в стил минимализъм и изработена от Marssa Design. Използвани са изчистени линии на гланцирани шкафове от МДФ в бял цвят, в които са вградени уреди от последно поколение. Разположеният над извития кухненски остров аспиратор, както и останалите ел. уреди са от инокс. Тук интериорът включва транслуцентни платна Бонита с RGB осветление, което променя цветовото оформление в меки пастелни тонове.

От интериорната врата непосредствено до кухненският остров, се влиза в коридор, който разделя два санитарни възела с изход към тераса.Двете му успоредни преградни стени са облечени в сребристо – сива кеарамична мозайка. За тях са избрани влагоустойчиви аплици от метал и кристал. Таванът е Бонита текстил с RGB променящо цвета си осветление в меки и пастелни тонове.

Банята е оборудвана с дизайнерска мивка от Matella Design и душ пита с вградена система. Подовото покритие и огледалото, което представлява голяма елипса с рамка от керамична мозайка са в сребърно-сив цвят. Стените са в бяла керамична мозайка. От естетична и функционална гледна точка са проектирани плъзгащи врати от закалено стъкло триплекс – сиво бронзе . Монтираните платна на тавана са Бонита тип „лак” в бял цвят, с вградени луни.WC с бяла керамика.

Терасата е обзаведена с мебели от екзотично Абаносово дърво и чадър в японски стил, присъщ за Сецесиона. Като допълнителен декор сме оформили композиция от метален параван с мотиви на листа и жива растителност в големи кашпи. Подовата настилка е от керамика.

Стълбите към второ ниво са с декориран елемент, взаимстван от фасадата на сградата и характерен за стила и епохата парапет, направен от неръждаема стомана, съчетан със стъклени стъпала.Изработени от Marssa Design.

Горното помещение на мансардата е частично затворено със закалено стъкло триплекс .С изглед към градския пейзаж Използвана е витражна техника, с ръчно рисувана репродукция на съвременния художник Sheila Tandy, вдъхновена от творчеството на Margaret Macdonald Mackintosh (1865-1933) и нейният съпруг Charles Rennie Mackintosh (1868 – 1928). Те са едни от най-бележитите представители на стила Art Nouveau. 

Семпло и функционално е обзавеждането на личната зона на собствениците, намираща се на второ ниво e от Marssa Design. Тук са обособени две спални помещения, както и баня към тях. За да се спести максимално място, във вътрешната спалня проектирахме модул с вградено падащо легло в композиция с гардероб.С огледални врати с цел създаване на атмосфера и илюзия за обем на пространството.

Външната спалня е обзаведена с голямо кръгло легло, изработено от масивно дърво, с покритие от бял лак и елемент от ковано желязо. Бели нощни масички и две настолни лампи от метал, кристали и текстил. Гардеробът е в изчистени линии от бял МДФ лак, а от двете му страни симетрично са разположени стъклена огледална стена и плъзгаща врата от закалено стъкло триплекс. Креслото и масичката, са в бял цвят с растителни мотиви в бледи тонове на зелено .Ролетни щори от финна фигурална бяла мрежа.

Стените са декорирани с еко панели в бял цвят, а осветлението в двете спални – плафони, изработени от метал и кристали. Подовата настилка е ламинат „Pergo”от висок клас в естествен цвят.

Подът, както и стените в горната баня, са от керамична мозайка в бял цвят, като две от тях са декорирани със стилизирани мозаечни изображения в земни цветове. Банята е оборудвана с дизайнерска душ кабина и мивка от Mastella Design. Таванът е с опънато лаково платно Бонита в бял цвят с вградено осветление луни.

Идеята на интериорния дизайн на проекта е съчетанието на контраста в различните епохи, пренасящи ни във времето.Стъпка от студения минимализъм, потопен в прегръдката на витража на Sheila Tandy – Art Nouveau. Изображението и топлите пастелни тонове ни внушават присъствието на любов и хармония в пространството.Ефирно усещане за докосване, което ни свързва с природата.Паралелно с това ни отправя поглед към бъдещето на един нов живот.